Dr Suzana Levarda

AKNE - KAKO IH SPRIJEČITI I IZLIJEČITI

Suzana Levarda, dr. med. specijalista dermatovenerolog

Matice hrvatske 9, 21204 Dugopolje

021/688-708 | suzana.levarda@mcanaliza.org

Godine puberteta i adolescencija često su obilježeni aknama. Zapravo, rijetki su sretnici koji na svojoj koži nemaju ovakve biljege koje često mogu imati važan utjecaj na kvalitetu života. Akne često ostavljaju posljedice na psihu, što se posebice događa kod mladih ljudi koje u tom razdobljju doživljavaju intenzivne socijalne i fizičke promjene.

Jedna od najčešćih dermatoza jesu acne vulgaris, odnosno običke akne, koje su posljedica hormonalnih promjena pri čemu dolazi do povećanja rada žljezda lojnica i stvaranja sebuma. Acne vulgaris se javljaju u 80 - 85 % slučajeva kod adolescenata i mlađih osoba, a rijeđe pogađaju osobe zrelije dobi. Ožiljci na koži koji ostaju nakon njih samo su dodatni dermatološki problem. Čelo, obrazi, brada, leđa, ramena i nadlaktice mjesta su na kojima akne najviše vole prebivati. S obzirom da je riječ o najizloženijim dijelovima tijela, razumljiva je odlučnost onih koji ih se žele riješiti.

Glavni uzročnik akni jest povećano lučenje sebuma, odnosno pretjerana aktivnost žljezda lojnica. Kada žljezde lojnice pojačano rade, višak sebuma se širi po površini kože i stvara gusti sadržaj koji povezuje mrtve stanice kože i otežava njihovo skidanje sa kože. Kombinacija mrtvih stanica i sebuma začepljuje folikule i spriječava ulazak kisika te stvara idealne uvjete za razvoj bakterija koje su u 90 % slučajeva odgovorne za nastanak akni tzv. propionibacterium acnes. To su anaerobne bakterije koje se mogu razmnožavati samo na mjestima gdje nema dovoljno kisika.

Neke studije pokušale su dokazati izravnu povezanost izbijanja akni s prekomjernim konzumiranjem čokolade, čipsa, šećera i masne hrane, no nisu podržane od većine znanstvenika. Ipak, dokazan je loš učinak joda i klora na kožu sklonu aknama.

Bez obzira je li riječ o taštini ili samo običnoj brizi za vlastito zdravlje, nitko ne želi hodati svijetom nečistog lica. Njegov loš izgled nije i najveća muka, jer akne mogu s vremenom iznjedriti kroničan kožni problem, a kod mladih osoba i komplekse. Nisko samopouzdanje zbog lošeg izgleda kože sve je češće u modernom svijetu, gdje ljepota predstavlja imperativ pred drugim vrlinama koje su stoljećima oslikavale temelj društva. No, i oni najmoralniji i najinteligentniji žele biti zadovoljni svojim izgledom, pa će posezati za različitim sredstvima koja će im to omogućiti.

SILVEREX PROIZVODIMA PROTIV AKNI

Uspješno liječenje akni sastoji se od općih mjera prevencije, dobre higijene i njege kože. Najprije se počinje sa postavljanjem dijagnoze na osnovni kliničke slike i povijesti bolesti pacijenta. Radi postizanja dobrog učinka terapije potrebno je smanjiti prekomjerno stvaranje sebuma te eliminirati bakterijske infekcije, upale i crvenila.

Kao pomoć pri liječenju kože sklone aknama srebro se koristi više od stoljeća jer ima antimikrobno djelovanje, a danas se srebro koristi u brojnim medicinskim proizvodima i kozmetičkim preparatima. Srebrna pjena implementirana u Silverex sprej i tuš, u doticaju sa vodom otpušta potrebne količine čestica srebra učinkovito odstranjuje nečistoće i višak masnoće sa kože, sužava pore, normalizira produkciju sebuma te koži daje zdrav i blistav izgled. Voda obogaćena ionima srebra lakše prodire u pore kože, čisti je i štiti od negativnih vanjskih učinaka. Ionizirana voda trenutačno umiruje kožu te djeluje na smanjenje alergijskih reakcija. Srebro djeluje svojim izvanrednim antibakterijskim učinkom na više od 650 različitih vrsta virusa, bakterija i gljivica u veoma kratkom roku.

Silverex proizvodi su iznimno učinkoviti u liječenju akni jer srebri ioni djeluju kao prirodan antibiotik te su potpora u lokalnoj terapiji. Svakodnevnom uporabom Silverex sapuna ujutro i uvečer postiže se doista čista koža ali bez pretjeranog isušivanja. Revolucionarna tehologija je implementirala srebrne mikro čestice u 99,99 postotne čistoće u bazu sapuna koji omogućuje postizanje iznimnih zdravstvenih i estetskih dobrobiti. Silverex sapun čini savršena kombinacija pročišćavajućih svojstava i antiseptičkih svojstava, a to su ulje kokosa, maslinovo ulje, zelena glina (podrijetlom iz Francuske), alge, vitamin E, kamilica i ostala ljekovita bilja. Sapun obogaćen česticama srebra daje koži nježnost, čisti je od bakterija i nečstoća te pruža dugotrajnu elastičnost, a namijenjen je svim tipovima kože. Korištenje Silverex sapuna riještiti će vašu kožu sitnih mitesera i očistiti će pore. Savjetujem da pustite sapun na koži da djeluje jednu minutu, nakon toga isperite ručnikom i laganim kružnim pokretima izmasirajte lice.

Korištenje Silverex spreja više puta dnevno spriječiti će ponovno nastajanje akni, mitesera i ostalih nečistoća na koži te će vam pružiti dugoročno hidratiziranu, meku i njegovanu kožu. Djelovanje Silverex spreja ne donosi nikakve nuspojava što vam daje mogućnost njegova neograničenog korištenja.

Na kliničkom ispitivanju tijekom dužeg vremenskog perioda Silverex proizvodi pokazali su svoju iznimnu kvalitetu kako u liječenju dermatoza tako i u očuvanju zdrave i lijepe kože. Kroz osobno dugogodišnje iskustvo u području dermatovenerologije Silverex sprej se pokazao izvrstan za kožu sklonu iritacijama, crvenilu, atopijskom dermatitisu, ekcemima te za liječenje vaginalne kandidijaze, afti i kod krvarenja desni.

ISKUSTVO OSAMNAESTOGODIŠNJE PACIJENTICE U RADU DERMATOLOGA DR. SUZANE LEVARDE

Pacijentica je imala gnojne upale na cijelome tijelu uključujući i područje lica. Pacijentica je srednje svijetle kože, tamnije smeđe kose i smeđih očiju, tipa kože tri. Nakon dugogodišnje borbe raznim kremama, tonicima, čak i antibioticima, odlučila se za moju stručnu pomoć. Preporučila sam joj kombinaciju Silverex tuša i Silverex sapuna. Pacijentici su leđa bila prepuna pustula koje su učestalo zadržavale, te su se počele pojavljivati i na licu. Stalne upale, crvenila praćene su kožnim lezijama sa žućkastim i gnojnim središtem. Tretiranje jednom do dva puta dnevno Silverex sapunom uspješno i trajno su eliminirane pustule na koži. Za osobe svijetlije kože, svjetlije ili crvene kose te svjetlijih očiju (tip kože 1 i 2) preporučam korištenje sapuna jednom dnevno zbog veće osjetljivosti kože. Silverex tuš koji proizvodi vodu obogaćenu ionima srebra i bez klora omogućuje potrebnu hidrataciju kože i spriječava daljnje nastajanje akni. Pokazalo se kroz osobni rad i iskustvo brojnih pacijenata uspješnost u dugotrajnom liječenju akni.

Dr. Spec. Dermatovenerologije Suzana Levarda

Poliklinika Analiza

Silverex proizvodi nisu testirani na životinjama, ne sadrže konzervanse, parabene, dodane sintetičke mirise i bojila, nisu komedogeni.